Wat is osteopathie

De osteopaat gaat uit van de gedachte dat het menselijk lichaam een eenheid is. Het lichaam bestaat uit verschillende systemen die elkaar in evenwicht houden en heeft een natuurlijk vermogen om storingen te verhelpen.

Soms raakt het lichaam verstoord en treed er beweginsverlies op, door bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten. Dan heeft het lichaam hulp nodig om deze bewegingsbeperking (en) te herstellen. Een osteopaat kan het lichaam daarbij helpen. Door alle gewrichten, spieren, kapsels en bindweefsel (rond de wervelkolom , organen en de schedel) te onderzoeken. Bij bewegingsverlies, ook wel dysfuncties genoemd, die in relatie staan tot de klacht zal de osteopaat overgaan tot behandeling.

De osteopaat is in staat om te herkennen welke weefsels van het lichaam minder bewegelijk zijn geworden. Bij een behandeling richt de osteopaat zich op de delen die een klacht in het lichaam veroorzaken. Het kan dus zijn dat de osteopaat op een andere plaats behandelt dan de plek waar de klacht zich bevindt.

Baby’s en jonge kinderen reageren meestal erg goed op osteopathie. Een baby kan als gevolg van een lange of juist erg snelle bevalling klachten ontwikkelen zoals deze bij huilbaby’s voorkomen. Osteopathie kan hier goed op inspelen. Lees meer over kinderosteopathie