Osteopathie voor baby’s

02/02 2016 13:03

Een osteopathische behandeling is niet alleen geschikt voor volwassenen, het kan ook baat hebben bij bepaalde klachten bij baby’s en kinderen. Is uw baby een huilbaby? Dan kan een bezoek aan een osteopaat uitkomst bieden. Ook bij een voorkeurshouding, darmkrampen en onrustigheid kan osteopathie een oplossing zijn. Lees hier meer over wat osteopathie is en wat het kan betekenen voor uw baby. 

Osteopathie in het kort

Osteopathie is een behandelmethode die zich richt op de beweeglijkheid van het lichaam. Een verminderde beweeglijkheid van de weefsels en structuren in het lichaam hebben een nadelige invloed op het lichaam. Door middel van een manuele geneeswijze wordt er op een veilige manier geprobeerd om de verminderde beweeglijkheid te behandelen met als uiteindelijk doel om de normale beweeglijkheid terug te krijgen.

Spanning op het lichaam van de baby na de geboorte

De geboorte is een natuurlijk proces en in principe zou elke baby een geboorte zonder kleerscheuren kunnen doorstaan. Toch kan het voorkomen dat er bepaalde spanningen op het lichaampje van de baby komen. Deze spanning kan ontstaan bij een geboorte via het geboortekanaal, een keizersnede of bij het gebruik van een tang of vacuümpomp.

Klachten bij baby’s

Het lichaam van een pasgeboren baby lost veel klachten zelf op. Toch kunnen er bepaalde klachten optreden, u kunt hierbij denken aan:

 • refluxklachten
 • problemen bij het zogen en voeden
 • oorontsteking
 • irritatie
 • slecht slapen
 • koliekpijnen
 • blokkades aan de wervelkolom, ribbenkast en heupen
 • gedragsproblemen
 • voorkeurshouding
 • gezichts- en kaakafwijkingen
 • nekklachten
 • schouderdystorsie
 • beenlengteverschil

(Craniale) osteopathie kan deze en andere problemen oplossen of verlichten.

Antibiotica en problemen voor de baby

Baby’s kunnen noodgedwongen een antibioticakuur voorgeschreven krijgen. Bijvoorbeeld omdat het te kampen heeft met een chronische oorontsteking. Echter, het gebruik van antibiotica op jonge leeftijd kan weer andere problemen met zich meebrengen. Zoals eczeem, allergieën en verminderde fysieke groei. Osteopathische behandelingen kunnen bepaalde problemen verminderen of oplossen, waardoor het gebruik van antibiotica kan worden verminderd of zelf gestopt.

Regelmatig uw baby laten onderzoeken

In de eerste jaren van het leven van een kind leert het zitten, staan, lopen en uiteindelijk rennen. Als uw kind valt of zijn hoofd stoot dan kan torsies of blokkades geven en dat kan weer leiden tot eventuele andere problemen in de toekomst, zoals rug- en nekblokkades, beenlengteverschil et cetera. Het is daarom aan te bevelen om regelmatig uw baby bij een osteopaat te laten onderzoeken om in de gaten te houden dat er een normale, bewegelijkheid is.